Környezetbarát gondolatok - Hogyan válhat valaki környezettudatos sofőrré?

Amennyiben valaki meg szeretné óvni a környezetét, és környezettudatos útra akar lépni, kezdheti ott, hogy odafigyel autójának használatára.
Íme néhány módszer és jótanács, melynek betartásával Ön is a környezettudatos sofőrök táborát erősítheti.


A környezettudatos vezetés öt aranyszabályon alapul

  1. Környezettudatos vezetés

    2000-es és 2500-as fordulatszám között váltsunk sebességet, és mindig maradjunk a lehető legmagasabb sebességfokozatban!

  2. Állandó sebességet tartsunk! Ez csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, mivel a fölösleges gyorsítás nagyon sok üzemanyagot vesz igénybe. A nagy sebességgel való haladás szintén sokkal több energiát emészt fel: 120 km/h sebességgel haladva a fogyasztás kilométerenként 30%-kal nagyobb, mint 80 km/h-val.
  3. Ha fölvesszük a forgalom ritmusát, ez segít elkerülni a túl sok fékezést és gyorsítást, valamint lehetővé teszi az állandóbb sebesség tartását is.
  4. Gyakran ellenőrizzük a keréknyomást! Ha a kerekek nyomása 25%-kal a szabályos szint alá süllyed, az ellenállás 10%-kal, az üzemanyag-fogyasztás pedig 2%-kal nő.
  5. Fokozatosan lassítsunk a gázpedál felengedésével, a sebességfokozat tartása mellett! Ez bekapcsolja a motor üzemanyagzáró mechanizmusát, aminek hatására a gépkocsi gyakorlatilag egyáltalán nem fogyaszt energiát.
     
 

Hibrid autót vásárol

Hibrid autóA hibridek az akkumulátorral hajtott villamos és a belsőégésű motorral hajtott hagyományos autók ötvözeteként jellemezhetők. Kétféle meghajtással működnek, ezek egyike többnyire benzinmotor, a másik pedig villanymotor. Benzin helyett dízel, vagy egyéb, alternatív üzemanyaggal működő motor is hajthatja a hibrideket.

A hibridek jobb fogyasztási értékekkel rendelkeznek, mint a csak hagyományos tüzelőanyaggal működő társaik, ráadásul a károsanyag kibocsátásuk is alacsonyabb.