Green Concept

GREEN CONCEPT

A hulladékok, különösen a műanyag hulladákok csökkentésének módja az, ha olyan termékeket választunk, amelyek újrahasznosítható vagy újrahasznosított anyagból készülnek. Másik lehetőség, hogy biológiailag lebomló alapanyagokat használunk, amelyek képesek természetes elemekre visszabomlani, amikor már elhasználódtak. Fontosnak tartjuk, ezért szeretnénk segíteni az ügyfeleinknek, hogy a mindennapi eldobható cikkeket cseréljék újrafelhasználható alternatívákra. 

 

Bambuszból készült termékek

A környezetbarát alapanyagok egyik aduásza a bambusz! Az elképesztően gyors növekedésű és könnyen termeszthető növény a bolygónkon fellelhető egyik legtartósabb, leginkább újrahasznosítható környezetbarát alapanyag, ráadásul igencsak látványos és szerethető tárgyak készülnek belőle. Természetes antibakteriális tulajdonsága miatt, megfelelő alapanyag fogkefék, fésűk és egyéb fürdőszobai kiegészítők gyártásához. A bambuszrostból készült textilt ruhaneműk és pelenkák készítéséhez is felhasználják.

 

PLA műanyag

A Természet Újrahasznosító Üzeme örömmel üdvözli a PLA-t, az anyagot, amely hasonlít a műanyaghoz, de komposztálható, mint a növények. Nálunk ilyen anyagból készülnek a lufik, a nylon táskák és a kulacsok.

A PLA hőre lágyuló poliészter, amely megújjuló forrásokból, pl. kukoricakeményítőből vagy cukornádból készül, ezért "bioműanyagnak" is nevezik. Biológiailag lebontható és hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mint a kőolaj alapú műanyagok (PP, PE) 

 

Búzaszalma műanyag

A búzaszalma egy mezőgazdasági melléktermék, a szár, ami a búza magok aratása után visszamarad. A természetes hulladék felhasználása csökkenti a légszennyezért, mivel a felesleges hulladékokat gyakran égetéssel tűnteti el. 

 

Bambuszrost műanyag

A bambusz gyorsan megújuló erőforrás, gyors növekedésű és szapora. A szálerősített műanyagok olyan kompozit anyagok, amelyek műanyagok és természetes növényi rostok kombinálásával hoznak létre. Ezek a kombinációk rugalmasabb és tartósabb alapanyagok eredményeznek és így olyan termékeket, amik hosszabb ideig tudják szolgálni a felhasználót. A természetes szálak hozzáadása azt is jelenti, hogy kevesebb hőre lágyuló műanyag kerül felhasználásra a gyártási folyamatban. Mivel ezeknek a termékeknek a súlya is kisebb mint a hagyományos műanyag termékeknek olcsóbb szállításuk is fenntarthatóbbá teszi őket. 

 

Napenergiával működő termékek

A napenergia a megújuló energiák egyik gyöngyszeme, a napelemek segítségével magából a fényből nyerhetünk energiát! És hogy meddig mehetünk el az energiafelhasználás csökkentésében ezzel a technológiával? A napon nem múlik, még cirka 5 milliárd évig küldi ránk a sugarait!

 

Non wowen (nem szőtt) anyagok

Ezekkel a nem szőtt anyagból készült táskákkal az eldobható nylon táskák számát csökkenthetjük. Mindig tarts magadnál egy ilyen táskát, így bevásárlásnál nem kell újabb és újabb nylon táskát vásárolnod.

 

Nylontáska helyettesítő termékek

Mindig tarts magadnál egy ilyen táskát, így bevásárlásnál nem kell újabb és újabb nylon táskát vásárolnod.

 

Pamut, Organikus pamut és újrahasznosított pamut

A természet rengeteg örömöt és hasznosítható dolgot nyújt nekünk. Organikus textiljeinken és természetes alapanyagú termékeinken átsüt a természet fénye. Általuk kerülhetünk közelebb, válhatunk eggyé azzal, ahonnan magunk is jöttünk.
A hagyományosan termesztett gyapot termőterülete mindössze 3%-át teszi ki a világ kultúrnövény termesztő területeinek, azonban a gyom- és féregirtó szerek 25%-át ennek a növénynek a termesztése során használják fel. Az ORGANIKUS gyapot termesztése során kizárólag természetes anyagból készült, biológiailag lebomló gyomirtókat használnak fel. Az organikus gyapot feldolgozása során kevesebb üzemanyagot és energiát használnak fel, ezáltal csökkentve az üvegházhatást. A legszegényebb országok lakosságának megélhetése jelentős mértékben a gyapottól függ.

PAMUT: Természetes anyag, amely a gyapot magját körülvevő és védelmező puha szálakból készül. Többségét gépekkel szüretelik, ezután a szálakat fonallá, vagy cérnává fonják, amiből készül a puha, légáteresztő textil. 

ORGANIKUS PAMUT: Olyan gyapotszálakból készül, amelyeket genetikailag nem módosított növényekből nyernek, amit szintetikus növényvédő szerek és műtrágya nélkül termesztenek, olyan eljárással, amely megőrzi a biodiverzitást. Az organikus pamut etikus és felelősségteljes termesztési és betakarítási folyamattal rendelkezik: optimális munkakörülményekkel a gazdálkodók számára és a termesztési területek környezetének megőrzésével. 

ÚJRAHASZNOSÍTOTT PAMUT: 

A pamut újrahasznosítása mechanikus folyamat: a válogatás után a szöveteket egy gépen vezetik át, amely a szövetet előbb fonalra, majd rostszálra tépi. Ezután új fonalakba fonják, hogy más termékekben újrahasznosítsák. Az újrahasznosított pamut legnagyobb része felhasználást megelőző hulladékból származik, ami a pamuttermékek darabolása és gyártása során keletkezik.

PET palackból készült termékek

Napjaink újrahasznosított PET palackjaiból temérdek kiváló minőségű, hasznos termék készül. Ki tudja, hogy a ma kidobott palackot holnap milyen formában vesszük újra a kezünkbe? Az újra feldolgozott PET termékek a legtökéletesebb példái a természeti kincsek felelős felhasználásának és a hosszú távú természetvédelemnek. Nem elég, hogy a hulladék műanyag flakonokat alakítják át kiváló termékké, hanem a magas PET tartalmának köszönhetően könnyű és kényelmes viselet.

A PET (Polietilén -tereftalát) egy hőre lágyuló műanyag, ami 100%-ban újrahasznosítható, hogy ugyanolyan PET műanyag terméket állítsanak elő belőle. Az újrafeldolgozás céljából összegyűjtött PET anyagot gondosan válogatják és tisztítják, majd "pehellyé" őrlik. Ezeket újra mossák hogy eltávolítsák az idegen anyagokat és szennyeződéseket. Felmelegítik, hogy a műanyag megolvadjon, amit ezután szálakba extrudálnak és apró golyócskákká aprítanak. Az így előállított műanyag egységes méretű alapanyagot szolgáltat, amit vissza lehet helyezni a gyártási folyamatba. 

A RPET-nek számos felhasználási módja van a polár ruhaneműktől kezdve a táskákig. A PET műanyag többször is újrahasznosítható a tulajdonságai vagy a minősége változása nélkül. 

PVC-mentes

A PVC-mentes anyagok hozzák a PVC kinézetét, tapintását és funkcionalitását, de előállításuk kevesebb káros környezeti hatást okoz.

 

Természetes alapanyagok

PARAFA: A parafa tölgy kérge. Fenntartható és megújuló erőforrás, mivel a fát nem kel kivágni, csak a fakérget hántják le, amit ezután a fa azonnal elkezd újból növeszteni. Amint a fa elérte a 25 éves kort, a kérge 9 évente lehántható és ezek a fák 200-300 évig is élnek. Teljesen komposztálható és újrahasznosítható. 

JUTA: Természetes textilszövet, amit a juta növény rostjaiból állítanak elő. Viszonylag durva és nagyon tartós anyag, ami rendkívül ellenállóvá teszi a belőle készült termékeket. A jutaszövet a világ egyik legolcsóbb textíliája és a második legtöbbet termesztett növényi szövetszál. A juta növény általános pozitív hatással van a környezetére és biológiailag lebomló alapanyag.

SZALMA: Gabonafélék, mint példáula a búza, zab, árpa, rozs és hajdina száraz szárából áll. Számos felhasználási lehetősége van. Mint szerves anyag környezetbarát és biológiailag lebontható. Mivel alapvetően egy mezőgazdasági melléktermék, így olcsó alapanyagnak számít.

ÜVEG: Természetes alapanyagokból - elsősorban - homokból készül, vegyi adalékanyagok nélkül, így a legbiztonságosabb anyag élelmiszerek tárolására. 100 %-ban és végtelenül újrahasznosítható, újrafelhasználható, és újratölthető.

MÉSZKŐ CEMENT: Fő alapanyagai az őrölt mészkő és a víz, melyek hő hatására kötőanyagot képeznek, így a belőlük készült termékek magas minőségűek és nagyon tartósak. Ökológiai hatásuk viszonylag alacsony, főleg ha más természetes anyagokkal, például bambusszal kombináljuk.

ÚJRAHASZNOSÍTOTT PAPÍR: A papír újrahasznosítása az a folyamat, ami által a hulladékpapírt új papírtermékké alakítják. Az újrahasznosítható hulladékoknak három fő forrása van. A papírgyári hulladék, a felhasználást megelőző hulladék és a fogyasztói hulladék. 

Újra termékek

Le a régivel, éljen az új! Eljött az újrafeldolgozás ideje! Újrafeldolgozás során az adott terméket, csomagolást másodnyersanyagként hasznosítják, anyagában dolgozzák fel. Ekkor eredeti funkciójuk módosul vagy egészen megváltozik (például pillepalackból polárpulóver készül). Az anyagok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, ami a környezet szempontjából mindenképpen kedvező.

 

Víztakarékos termékek

Földünk édesvíz készlete fogyóban van – a víztakarékos termékekkel viszont csökkenthetjük a felhasznált víz mennyiségét, ezzel pedig egyaránt kíméljük a természetet és a pénztárcánkat is. Ráadásul a vízmelegítéshez használt áramból és gázból is kevesebb fog fogyni!