Szelektíven élni jó!

 Védd környezeted a mindennapokban, gyűjtsd szelektíven a szemetet!

Miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés?

A szelektív hulladékgyűjtés lényege az, hogy az eddig előállított anyagokat, melyek egyáltalán nem vagy csak hosszú távon bomlanak le, azokat újra fel lehet használni. Ipari módszerekkel a már elhasználódott csomagoló anyagból is új, használható termék készül. Ezzel energiát spórolunk meg és nincs szükség a természetes környezet felbolygatásához, azért hogy nyersanyagokat nyerjünk.

Milyen hulladékok gyűjthetőek szelektíven?

A szelektív hulladékgyűjtés egyik fontos kritériuma, hogy a hulladék ne legyen szennyezett. Tehát, csomagoló anyagok esetén ne legyen rajtuk étel maradék és ne vegyüljön más hulladékkal. Hogy ha ezeknek a követelményeknek betartjuk, akkor öt csoportban gyűjthetjük a hulladékot:

  •  papír - kék konténer
  • fehér üveg - fehér konténer 
  •  színes üveg - zöld konténer
  •  műanyag - sárga konténer
  • fém - szürke konténer

Természetesen nem csak ezeket az anyagokat gyűjthetjük szelektíven, hanem gyűjthetünk még például gyógyszereket, elemeket, vegyi hulladékot, zöld (komposztálható) hulladékot, textilhulladékot, olajszármazékokat, stb. Ezeknek az anyagoknak a részletes leírását, listáját megtalálhatjuk a szelektiv.hu oldalon. A csomagolásokon látható jelzés, mely szerint a gyártó támogatja a szelektív hulladékgyűjtést.

Hol gyűjtik a szelektív hulladékot?

Magyarországon az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. koordinálja a szelektív hulladékgyűjtést. Az általuk kihelyezet hulladék gyűjtőszigeteken, illetve gyűjtőtelepeken leadhatjuk az általunk gyűjtött hulladékot. Továbbá a használt szárazelemet és gyógyszereket az árusító helyeken kötelesek vissza venni. Veszélyes és egyéb hulladék gyűjtését az önkormányzatok is végzik.

/környezetbarathulladektermekek.hu/