Tudja, mekkora a vízlábnyoma? Mérje meg!


Önnek mekkora a vízlábnyoma?Az ökológiai lábnyom után most már itt a vízlábnyom is, melynek segítségével felmérheti, mennyi édesvizet használ el a mindennapok során. Nem csupán az ivástól, fürdéstől, főzéstől és mosástól függ az eredmény: nem is gondolnánk, hogy az elfogyasztott ételek és a bennünket körülvevő használati tárgyak előállításához milyen óriási mennyiségű vízre van szükség.

 

Egy szem alma „előállításához” 70 liter vízre van szükség, miközben 2400 liter víz árán lehet eljutni odáig, míg egy hamburger végül a szánkban landolhat. De hogy az se érezze magát rosszul, aki nem rajong az egészséges ételekért, eláruljuk: negyed liter sör elkészítéséhez 75 litert használnak el Földünk édesvízkészletéből. A fenti számadatok ismeretében már cseppet sem csodálkozunk, ha meghalljuk, hogy vízlábnyomunk nagy részét az ételeink, (és akár használati tárgyaink) előállításához szükséges közvetett vízfogyasztás teszi ki. De mi is az a vízlábnyom, és miért érdemes odafigyelnünk rá?

70 liter víz szükséges egy alma "előállításához"

 

vízlábnyomA vízlábnyom megmutatja, hogy egy év alatt hány köbméter vizet használunk el összesen – beleértve a közvetlen vízfogyasztást is, és azt is, amit az általunk elfogyasztott és megvásárolt termékek előállítása során használtak fel. Bolygónk édesvíz készletei végesek, miközben vízfogyasztásunk évről-évre nő, és vizeinket gyakran érik különféle eredetű szennyeződések is. A vízlábnyomunk értéke szembesít vízfogyasztásunk mértékével, segít felhívni a figyelmet a kimerülő édesvíz-készleteinkre. Ez pedig az első lépés ahhoz, hogy megtanuljunk felelősen gazdálkodni a vízzel. A vízlábnyom fontosságára a holland központtal működő nemzetközi Water Footprint Network (Vízlábnyom Hálózat) hívta fel a világ figyelmét.

 

 

Magyarország vízlábnyoma magasan a nemzetközi átlag felett

Vízlábnyoma nem csupán az egyes embereknek lehet, hanem a különböző országoknak is, ez esetben a számadat megmutatja az egy főre jutó átlagos évi vízfogyasztást. Egy magyar ember vízlábnyoma évi 2384 köbméter, miközben az egész világ átlagos egy főre eső vízfogyasztása 1385 köbméter évente. A vízlábnyom egyébként a dél-afrikai országokban, és Ázsia egyes részein a legalacsonyabb: 6-800 köbméter (/fő) évente, míg a legmagasabb értékeket általában Amerikában, és az európai országokban kapjuk. (Egy átlagos amerikai lakosnak) például 2842 köbméter a vízlábnyoma.

Saját vízlábnyomát a Water Foodprint angol nyelvű weboldalán található kalkulátorral számolhatja ki. Google Fordító használatával akár magyarul is elérhető az űrlap.

 

Mi mindent tehet akkor, ha csökkenteni szeretné vízlábnyomát?

Az egyes emberek is sokat tehetnek a vízlábnyomuk minimalizálásáért. A teljesség igénye nélkül néhány ötlet, amit érdemes bevetnie, ha nem szeretne tovább nagy vízlábnyomon élni:

  • Csökkentse a húsfogyasztást! A húsok előállítása rengeteg vizet igényel (például egyetlen kilogramm marhahús 15 500 liter vizet). Ha nem is vált vegetáriánus életmódra, már akkor is sokat tesz, ha heti 1-2 alkalomra mérsékli a húsfogyasztást.
  • Kávé helyett igyon teát! Ezzel nem csak az egészségének tesz jót, hanem a vízlábnyomát is csökkentheti vele, míg egy csésze kávé előállításához 140 liter vízre van szükség, addig egy csésze tea 30 liter vízbe „kerül”.
  • Fürdés helyett válassza gyakrabban a zuhanyzást, fogmosáskor pedig ne folyassa feleslegesen a csapot.
  • Próbáljon meg kevesebb vizet elhasználni a kertészkedéshez!
  • Használjon víztakarékos eszközöket! A Greenpromo szettjében a víztakarékos zuhanyrózsa mellett egy időmérőt is talál, amellyel csökkentheti a zuhanyzás időtartamát.

 

 

Zöld linkek:

Vízlábnyom-kalkulátor a waterfootprint.org weboldalon

Greenpromo ajánlat: víztakarékos zuhanyszett